np3

- Vi vil gi sveitservillaen den hagen den fortjener

Helt nord i Poppelhagen ligger den gamle hagevillaen og vitner om fordums stolthet på Nordstrand. En gang i tiden tronet den alene her på høyden. Det er et klart mål for landskapsarkitektene å gjenskape den gode, gamle hagefølelsen.

- Når vi har tenkt på hageanlegget i Poppelhagen, har vi hatt de gamle villahagene på Nordstrand i bakhodet; frodige, blomstrende hager med store årstidsvariasjoner. Det er Tobias Lahn og hans kolleger i Bjørbekk og Lindheim som har ansvar for uterommene i Poppelhagen. Tidligere har de satt sitt preg på blant annet Nansenparken på Fornebu og Ekebergparken, bare noen få kilometer unna.

- Vi åpner opp hagen for den gamle villaen og ønsker å skape et raust hageanlegg rundt den hesteskoformede bygningsmassen med en stor plen, frukttrær, bærbusker, syriner og duftskjærsmin.

Den store, lett skrånende sydvestvendte tomten med sine terrengformer er et godt utgangspunkt for landskapsarkitektene.

- Den har hjulpet oss til å skape gode rom. Her blir det sosiale møteplasser for sammenkomster med naboer eller familie. Det blir bord og avslappende solbenker, pergola med klatreplanter og treningsapparater. Det blir også en egen samlingsplass for hagefester om sommeren, flaggheising på 17. mai, julegrantenning i desember og andre større arrangementer.

Det blir viktig å ta vare på privatlivet i hagen, forsikrer Tobias Lahn.

- Det vil også bli mulig å finne en lun krok hvor man kan sitte alene i fred under et tre eller i ly av en duftende busk og lese en bok – uten å føle seg beglodd.

Gjennom tomten går det en gangsti. Ettersom høydeforskjellen i terrenget er fem meter, har det gitt muligheten til å skape en bekk langs stien. Bekken ender opp i en liten dam med et fredfullt vannspeil.

- Poppelhagen skal stimulere alle sansene våre. Lyd av fuglekvitter og sildrende vann, duften av blomstring og nyslått gress, synet av vakre blomster og frodige busker.

Hagen skal være et uterom som er i stadig forandring og følger årstidene.

- Snøklokker, pinseliljer og scilla møter deg om våren, siden kommer blomstrende frukttrær og duftende syriner. Gjennom sommeren blomstrer busker og stauder til lyden av fugler og bier. Med høsten kommer de rike fargene i trær, klatreplanter og busker. Og vinteren gir særpreg til nakne kvister og grener med dempet belysning. Selv det gamle kastanjetreet utenfor hagevillaen vil bli flott belyst.

Hagen skal gi en god opplevelse for dem som flytter fra villa og til sitt nye, gode nabolag.

- De med grønne fingre vil sette pris på kjøkkenhagen med plantekasser, benker og trær. Her kan du dyrke dine egne urter og grønnsaker. Tenk å gå tilbake i leiligheten med din egen ferske rosmarin til lammesteken. Men treet som har gitt navn til hele prosjektet, poppelen, hvor finner vi den?

- Den klassiske poppelen er utsatt for sykdom, derfor ønsket vi ikke å ha den med i Poppelhagen. Søyleospen er i samme planteslekt, den har en smal vekst og får en vakker, gul høstfarge. Den finner vi langs Poppelstien. Så Poppelhagen skal fortsatt få bære sitt navn med rette.


Tobias Lahn

en av landskapsarkitektene bak Poppelhagen