Bofellesskapet Boogierud ferdigstilt

2024-10-01
Gjelsten Bolig tilrettelegger for like muligheter – Nytt bofellesskap for unge mennesker med utviklingshemming ferdigstilt

I et nybygg på Bogerud, er et helt unikt borettslag etablert som en del av boligprosjektet Østensjøporten – et bofellesskap for unge voksne med Downs syndrom. Bofellesskapet ved navn «Boogierud Borettslag» er et resultat av godt samarbeid, stå-på vilje og goodwill. «Boogierud» representerer en modell for hvordan utbyggere kan fremme sosial bærekraft og ta samfunnsansvar gjennom å skape inkluderende boligløsninger. 

Samfunnsansvar i praksis

Leiligheter og tilrettelagte boliger for alle er en mangelvare i Norge. Mange med utviklingshemming, spesielt de med store behov for tjenester og oppfølgning, bor i kommunale bofellesskap. Ikke alle er sikret plass, og det er ingen selvfølge at man kommer i bofellesskap med jevnaldrende og likesinnede. Utbyggerne bak dette prosjektet, Gjelsten Bolig, har vist hvordan en sterk forpliktelse til samfunnsansvar kan utgjøre en forskjell. Dette prosjektet gikk langt utover vanlige retningslinjer for boligbygging; det handlet om å skape et hjem for mennesker som ofte faller bakerst i boligkøen. Med fokus på individuelt eierskap og tilrettelegging, har de vist at det er mulig å utvikle boliger som fremmer både selvstendighet og sosialt fellesskap.  

«Det har vært mange utfordringer på veien i alt fra pris, beliggenhet, finansiering og tilpasning. For dette skulle ikke være en ren institusjonsbolig, hele gjengen skulle inn i en vanlig bolig med så godt som helt ordinære boformer» sier Pernille Hox, prosjektleder hos Gjelsten Bolig. 

Bilde tatt ifm. innflytningsfest for beboerne i Boogierud.Bilde tatt ifm. innflytningsfest for beboerne i Boogierud.

Boformens betydning for kvalitet og trivsel 

Diskusjonen rundt størrelsen på bofellesskap er viktig. Mange kommuner mener at store bofellesskap kan gi bedre tjenester og være mer kostnadseffektive, men forskning viser at mindre bofellesskap ofte gir bedre kvalitet på tjenestene og større trivsel blant beboere. For eksempel viser forskning at store bofellesskap ikke nødvendigvis fører til færre ansatte eller lavere kostnader, og at sosialt samvær og trivsel ikke bedres av at flere bor sammen. 

Det politiske målet er at personer med utviklingshemming skal kunne bo i vanlige bomiljøer, med muligheter for selvstendighet og selvbestemmelse på lik linje med andre. Dette prosjektet tar hensyn til disse føringene ved å skape et miljø med færre boenheter og individuell tilrettelegging. Boligene er utformet i tråd med anbefalinger fra bydelen, og i tett samarbeid mellom utbygger, foreldre og arkitekt. Med dette legger de til rette for trivsel, inkludering og god drift uten institusjonsliknende strukturer. 

Om prosessen 

Gjelsten Bolig startet prosessen med regulering av tomten i 2015. I februar 2020 møttes foreldregruppen og Gjelsten Bolig for første gang, da hadde foreldregruppen allerede vært på jakt etter et passende prosjekt i 2 år. Våren 2020 intensiverte foreldrene sin politiske lobbyvirksomhet, noe som førte til en ønsket innstilling fra byråden, og boligprosjektet var et skritt nærmere realitet. I desember 2020 godkjente bystyret reguleringsplanen. Gjennom 2021 ble prosjektets premisser, gruppesammensetning og finansiering avklart, og i 2022 kom rammetillatelsen på plass. I 2024 stod bygget klart, og åtte nye leilighetseiere kunne flytte inn i sitt første hjem.  

«Det har vært et meningsfylt arbeid gjennom hele prosessen, og det betyr ekstra mye å ferdigstille et slik prosjekt som har så stor betydning for både beboerne og deres familier» sier Pernille Hox. 

Gjelsten Bolig er en ledende aktør innen boligbygging i Norge, med fokus på kvalitet, bærekraft og samfunnsansvar. Selskapet har som mål å bidra til et inkluderende samfunn ved å utvikle og bygge boliger og nabolag hvor mennesker trives.